Araştırma: Yer fıstığı yaşlılıkta ruh sağlığının korunmasına yardımcı olabilir
ABD GürcistanABD eyaletindeki Peanut Institute tarafından yürütülen araştırma, yaşları 55 ila 75 arasında değişen 6 bin 600’den fazla kişiyle gerçekleştirildi.
Zihinsel gerileme ve bilişsel bozukluğu olan ve olmayanlar arasında, 2 yıllık gözlemsel çalışma, katılımcıların fıstık veya fıstık ezmesini ne sıklıkta ve ne ölçüde yediklerini kaydetti.
1 porsiyonun 30 gram olarak belirlendiği ankette “haftada 1 porsiyondan az“, ” 1 ila 3 porsiyon”, ” 3 ila 7 porsiyon”Ve ” 7’den fazla porsiyon”seçenekler dahildir.
Araştırma sonunda haftada 3 porsiyon ve daha fazla yer fıstığı ya da fıstık ezmesi tüketilmesi sonucunda zihinsel gerileme ve bilişsel işlev kaybının yavaşladığı, bu sorunları yaşamayan grupta ruh sağlığının düzeldiği görüldü.
Araştırmacılar, yer fıstığının veya fıstık ezmesinin, Alzheimer hastalığıyla baş etmek için gerekli olan E vitamini, resveratrol, niasin ve p-kumarik asit gibi besin bileşiklerinden oluştuğunu belirtti. Tüm bu vitamin ve minerallerin, nörolojik faydalar sağlayarak yavaş bilişsel gerilemeye yardımcı olmakla da ilişkili olduğu kaydedildi.
Fıstık Enstitüsü Araştırma Direktörü Dr. Samara Sterling” Yer fıstığı ve fıstık ezmesi vücudumuza her gün düzenli olarak giren besinler olduğu için gerçekten ilaç görevi görebilirler. Düzenli olarak az miktarda yer fıstığı veya fıstık ezmesi yemenin Alzheimer ve bunamaya karşı mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini bulduk.” söz konusu.
Yer fıstığının gerçekten şaşırtıcı bir besin olduğunu vurgulayan Sterling, “Yer fıstığı enerji yoğun bir besindir. ABD’de ve dünyada yapılan araştırmalar düzenli olarak yer fıstığı yemenin hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu, yaşam beklentisini artırdığını gösteriyor. ve vücut üzerinde olumlu etkileri vardır.” şeklinde konuştu.